Qfeedback onderzoekt de staat van Passend onderwijs

Mark Wassenaar |

‘Wanneer is Passend onderwijs volgens u geslaagd?’ Deze vraag wilde de redactie van Passend Onderwijs Magazine voorleggen aan haar lezers. Qfeedback voerde het onderzoek uit en zette daarvoor het instrument Qdialogue in. De resultaten werden gepresenteerd op het congres Passend onderwijs in 1 dag op 12 februari jongstleden.

Onderzoek staat Passend onderwijs met Qdialogue

Het onderzoek is uitgevoerd onder de ruim 6000 lezers van Passend Onderwijs Magazine. Zij werden bevraagd met Qdialogue, hét instrument om in gesprek te gaan met een grote groep stakeholders en snel en helder inzicht te verkrijgen in hun mening over een specifieke kwestie. Meer dan tweehonderd personen deden mee aan de eerste onderzoeksronde en dat leverde een schat aan antwoorden en toelichtingen op. Meer dan de helft van de respondenten gaf vervolgens in de tweede ronde een prioritering aan de meest geven antwoorden. Hiermee kon een top 5 worden samengesteld van antwoorden die het beste passen bij de vraag ‘Wanneer is Passend onderwijs volgens u geslaagd?’.

Hoe werkt het?

Bent u bestuurder of leidinggevende in het onderwijs en wilt ú een specifieke vraag voorleggen aan bijvoorbeeld medewerkers of ouders? Qdialogue biedt uitkomst. Het werkt heel eenvoudig. U formuleert één krachtige, open vraag waarover u met uw stakeholders in gesprek wilt gaan. Deze eerste stap is essentieel in het proces. Uw stakeholders besluiten immers grotendeels op basis van uw vraag of zij deelnemen aan de dialoog. Wij zorgen ervoor dat de doelgroep de vraag – samen met een door u opgestelde uitnodigingstekst – in hun mailbox ontvangen. Zij kunnen op deze vraag hun eigen (kwalitatieve) antwoord formuleren (ronde 1).

 

Rapportage

Na enkele dagen sluit de antwoordtermijn en ontvangen de respondenten een willekeurige selectie van alle gegeven antwoorden. Deze lijst met geanonimiseerde antwoorden stimuleert respondenten om opnieuw over de kwestie na te denken. Hieruit kiezen zij vervolgens de drie antwoorden die hun het meest aanspreken. Zij kunnen deze antwoorden van een aanvulling of toelichting voorzien (ronde 2). Na deze stemronde ontvangt u een uitgebreide rapportage. Daarin staan de antwoorden die door de doelgroep het meest waardevol werden bevonden en de daarbij gegeven motivaties.

Hoge respons

Qdialogue levert bewezen meer respons op. Het instrument bevat namelijk een aantal sterke prikkels voor respondenten om deel te nemen aan het gesprek/onderzoek:

  • Respondenten krijgen geen lange vragenlijsten, maar slechts één krachtige, prikkelende vraag. Deelnemen is leuk en belangrijk.
  • Het proces is helder gestructureerd en wordt doorlopen binnen een beperkt tijdsbestek. Deelnemen kost weinig tijd.
  • U besluit of alle respondenten zelf ook een uitgebreide rapportage over de resultaten ontvangen. Deelnemen levert dan ook wat op.
  • De hoogst scorende antwoorden worden zichtbaar gemaakt in de rapportage.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Qdialogue? Kijk dan hier op onze website. Nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek over Passend onderwijs? Lees dit artikel in Passend Onderwijs Magazine. Geïnteresseerd in (een abonnement op) Passend Onderwijs Magazine? Ga naar: www.pomagazine.nl

ONZE NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van het laatste Qfeedback nieuws? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.